2021. jún 18.

Kullancsok kiszedésével kapcsolatos tévhitek, avagy mit tegyünk, és mit ne tegyünk semmiképp!

írta: naturvia
Kullancsok kiszedésével kapcsolatos tévhitek, avagy mit tegyünk, és mit ne tegyünk semmiképp!

Magyarországon nagyjából 20 féle kullancs él, de nem mindegyik terjeszt az emberre is veszélyes betegséget (és amelyik igen, az sem mindig fertőzött). A kullancs a tölgyerdőket és az árnyékos helyeket kedveli, az erdő aljnövényzetében és a bozótosokban szeret a legjobban.

kullancs.jpg

  • Kirándulások után és hosszabb túrák közben érdemes rendszeresen átvizsgálni magunkat, vagy megkérni rá valakit.
  • A kullancs eltávolítására tilos hegyes, éles tárgyat használni! Nem szabad tűvel kaparni. Ha átszakítjuk a potrohát, a fertőzött béltartalom átkerül a szervezetbe. Ezért nem szabad tekergetni sem a bőrbe fúródott kullancs potrohát, az óramutató járásával megegyező irányba SEM! Ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs megpróbálja magát egyre mélyebben beásni.
  • Ha már összeszedtük a kullancsot, ne használjunk házi praktikákat: ne kenjük be olajjal vagy vazelinnel, mert a kullancs visszaöklendezi a félig megemésztett vért, s így esetleg a kórokozókat is.
  • A kullancs hatékony eltávolításához használjunk kullancseltávolító csipeszt. 
  • Tévhit, hogy kullancsokhoz csak egyszer használatos eszközökkel szabad nyúlni. Az eltávolításnál a legfontosabb szempont a gyorsaság.
  • Tévedés, hogy orvosi segítséget kell kérni: minél később szedjük vagy szedetjük ki, annál nagyobb eséllyel jut be a szervezetbe.
  • A kullancsot a fej végénél, a beágyazódott élősködő tövében fogjuk meg a csipesszel, és húzzuk ki, tekergetés nélkülHa sehol sem tudunk csipeszt, vagy a speciális kullancseltávolító kanalat szerezni, egy jó erős cérna is megfelelő lehet. 
  • A kullancs eltávolításakor a fej beszakadhat. Ettől azonban nem kell megijedni. Nem szabad tűvel kikaparni. Ilyenkor a kullancs már nem fertőz, a beszakadt feje pedig idegen testként pár napon belül kilökődik.
  • Vannak pici, alig észrevehető kullancsok is. Ezek nagyon ritkán fertőzöttek. Vérszívásuk csak néhány óráig tart, utána elhagyják az áldozataikat. Nem érdemes őket tűvel kioperálni.
  • Ha kint van a kullancs, fertőtlenítsük a sebet alkohollal, vagy jóddal, majd jegyezzük fel a kullancscsípés helyét és időpontját. A Lyme-kór megelőzésére a kiszedett kullancsot érdemes laboratóriumi vizsgálatra küldeni a patikákból beszerezhető kullancsbeküldő szettel, a csípés helyét pedig 1-2 hétig figyelni.

forrás: https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/a_kullancskiszedes_tizparancsolata/20150710124720

http://heimpalkorhaz.hu/blog/faq/mit-tegyek-kullancs-csipes-eseten/

(Ha tetszett a bejegyzés, és hasznos volt a számodra, megköszönöm, ha megosztod barátaiddal, ismerőseiddel!)

Szólj hozzá

kirándulás tudnivaló kullancs kullancscsípés kullancskiszedő