2018. máj 22.

Eperszezon - eperlekvár, eperszörp, és amit az eperről tudni érdemes

írta: naturvia
Eperszezon - eperlekvár, eperszörp, és amit az eperről tudni érdemes

gasztroajándék + nyomtatható cimke

Nem áltatom magam azzal, hogy az eperlekvár és az eperszörp tele van vitaminnal. Viszont a saját magunk által készített lekvárok és szörpök tényleg gyümölcsből készülnek. És ez nem utolsó szempont... :-)

Az elkészült végeredmény csodás ajándék lehet barátoknak, rokonoknak, mondjuk felturbózva egy szép cimkével. Ez is lesz, nyomtatható változatban a cikk végén.

De nézzük először azt, hogy mit is tud az eper nyers formájában!

  • Tele van C-vitaminnal. Magasabb a C-vitamin tartalma, mint a citromnak (míg 15 dkg citrom 70 mg, ugyanennyi eper 85 mg-ot tartalmaz). 
  • A málna és a szőlő után a legjobb mangánforrásnak tartják a táplálkozási szakértők.
  • Az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  • Magas antioxidáns tartalma és gyulladáscsökkentő hatóanyagtartalma miatt képes csökkenteni egyes ráktípusok - mint például a mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák - kialakulásának kockázatát.
  • Az eper fogyasztása jótékony hatású a gyulladásos bélbetegségek esetén, mint a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség.
  • Védi az agyat az oxidatív stressztől, és korlátozza az időskori agyműködés csökkenését.

További jótékony hatásairól itt olvashatsz.

  TIPPEK:

  • Mindig annyi epret vásároljunk, vagy szedjünk, amennyit max. 3 napon belül el is fogyasztunk! Utána sokat veszít a vitamintartalmából.
  • Mivel gyorsan romlik, tároljuk hűtve, és csak közvetlenül a fogyasztás előtt mossuk meg!
  • Az optimálisan érett eperszemekben van a legtöbb C-vitamin!
  • A közepes nagyságú eperszemek sokszor ízletesebbek, mint a nagy szemek.
  • Fagyasztható. Fagyasztott állapotában akár 1 évig is eltartható.
  • Ha lekvárt készítünk belőle, készítsünk szörpöt is! A főzés kezdetekor ugyanis rengeteg levet enged; érdemes kiszedni, és szörpöt készíteni belőle. Finom, és meggyorsítja a lekvár elkészítési idejét.

 Így készült a lekvár:

  

A lekvár elkészítése a szokásos volt. A megtisztított és megmosott epret megmérjük, majd a mért súly 30 %-ának megfelelő cukrot teszünk hozzá. Addig főzzük, míg besűrűsödik a nekünk ideális mértékben. Üvegekbe töltjük, és már kész is.

Mivel ajándékozni is szeretnék majd belőle, készítettem hozzá mutatós cimkéket. Nyomtatható, használjátok bátran!

Ha másmilyen cimkéket szeretnétek, itt tudtok hasonlót készíteni.

Ilyenek lettek felcimkézve:

  

Az adatok forrása: https://dietless.hu/eper/ 

Jó ügyeskedést!

(Ha tetszett a bejegyzés, és hasznos volt a számodra, megköszönöm, ha megosztod barátaiddal, ismerőseiddel!

A képek mind a saját tulajdonomat képezik. Ha használni szeretnéd őket, vagy a bejegyzést, kérlek azt pontos forrásmegjelöléssel tedd (lehetőleg linkkel), és az idézésre vonatkozó szabályok betartásával!)

Szólj hozzá

cimke édesség recept tudnivaló diy eper lekvár ajándékötlet szörp gasztroajándék nyomtatható kreatív csomagolás