2017. dec 05.

(nemcsak) Hófehér díszek szódabikarbónás csodagyurmából 1.

írta: naturvia
(nemcsak) Hófehér díszek szódabikarbónás csodagyurmából 1.

1. rész - Szódabikarbónás gyurma: hozzávalók és elkészítés lépésről lépésre

Csodaszép, filléres és saját készítésű! Ötletes ajándék, dísz karácsonyfára, téli kopogtatóra, vagy akár ajándékok csomagolásához.

Az alábbi 3 részben nemcsak a szódabikarbónás „gyurma” elkészítését találjátok meg lépésről lépésre, hanem szó lesz az alapanyagok beszerzési forrásairól, a színezésről és díszítésről, és találhattok sok-sok praktikus tanácsot is a sikeres elkészítéshez. Egyszóval mindent egy helyen itt!

Hozzávalók:

1 bögre keményítő

2 bögre szódabikarbóna

1 és ¼ bögre víz

Igen, tényleg csak ennyi az egész. Ha valaki a pontos mennyiségeket részesíti előnyben, akkor íme: 250 g keményítő, 500 g szódabikarbóna és 312 g víz.

Az elkészítés lépései:

  1. beletesszük a hozzávalókat egy tűzálló edénybe (lábas, fazék… mindegy, ami jól esik)
  2. közepes lángon elkezdjük „főzni”. Először szép, egységesen fehér folyadék lesz belőle.
  3. aztán elkezd besűrűsödni. Innen már nem kell sok idő.
  4. addig kell kevergetni szépen folyamatosan, míg krumplipüré állaga lesz, egyszóval szépen összeáll.
  5. ekkor gyorsan bele kell tekerni folpackba, vagy alufóliába (ezt még pluszban beletehetjük egy jól záródó dobozba is, hogy tutira légmentes legyen), és hagyni kell kihűlni.

És kéééész! Ennyi! Már csak türelmesen ki kell várni, hogy dolgozhassunk vele. Ha a mosogatás miatt aggódnál, pillanatok alatt oldja a víz az odaszáradt gyurmát az edényről.

Amikor kihűlt a gyurmánk, kezdhetünk dolgozni vele. Szükségünk lesz egy nyújtófára, és egy nyújtódeszkára, vagy szilikon lapra.  

Először jó alaposan át kell gyúrni. Ha picit ragad, szórj egy kis keményí­tőt alá, mintha liszteznéd! Lehet, hogy a nyújtófára is ragadni fog. Nekem az jött be, hogy folpack-ot teszek a tetejére, és azon keresztül nyújtom. Gyönyörű sima lesz a felülete. Csináld úgy, mintha mondjuk egy keksztekercset nyújtanál!

 

Ezután jöhet a díszítés és a kiszaggatás. Semmi extra, úgy működik, mint bármelyik tészta.

Szárí­tani sütőpapí­rral borí­tott tálcán érdemes. Ha később akasztani szeretnénk, akkor még ebben az állapotában, száradás előtt lyukasszuk ki! Én egy szí­vószállal oldottam meg ezt.

A teljes száradáshoz 2-3 nap szükséges szobahőmérsékleten. A nagyobbakat érdemes forgatni, hogy ne pördüljön fel a szélük. Sütőben, vagy radiátoron lehet a száradást gyorsítani, de csak alacsony hőfokon, különben megbarnulnak. Szerintem érdemes inkább kivárni azt a pár napot, mert úgy biztosan csodálatosan szépek lesznek.

Kreatívkodásra fel!

(Ha tetszett a bejegyzés, és hasznos volt a számodra, megköszönöm, ha megosztod barátaiddal, ismerőseiddel!

A képek mind a saját tulajdonomat képezik. Ha használni szeretnéd őket, vagy a bejegyzést, kérlek azt pontos forrásmegjelöléssel tedd (lehetőleg linkkel), és az idézésre vonatkozó szabályok betartásával!)

2. rész - Szódabikarbónás gyurma: tippek a díszítéshez

Szólj hozzá

karácsony diy szódabikarbóna ünnepi dekoráció