2017. dec 12.

GRINCSFA készítése otthon - lépésről lépésre

írta: naturvia
GRINCSFA készítése otthon - lépésről lépésre

Most, hogy hihetetlen sebességgel közeledik a karácsony, mindenkit egyre inkább foglalkoztat az ajándékkészítés és vásárlás mellett az ünnepi dekorálás, lakásdíszítés is. Az utóbbi évek egyik új hóbortja, és egyben legnagyobb slágere a GRINCSFA.

Megmutatom, hogyan készült a mi grincsfánk, hátha Ti is kedvet kaptok, hogy készítsetek magatoknak egyet! Egyáltalán nem bonyolult ám! Közös projekt volt a férjemmel, szóval lehet belőle jó kis családi móka.

Amik feltétlenül kellenek hozzá:

  • cserép, vagy kaspó, amibe a grincsfát beleállítjuk
  • oázis, vagy tűzőhab – a zanót egyébként akkor is zöld marad, ha már kiszáradt, de oázisba téve sokkal szebb és tartósabb. Arról nem is beszélve, hogy mivel felhasználás előtt az oázist jól be kell áztatni, a súlya is megnő, így sokkal biztosabban fog állni a grincsfánk (ha könnyű kaspót választunk, akkor azért nem árt néhány kaviccsal vagy kővel rásegíteni a biztonságos megállásra)
  • zanót, vagy más néven zsurló – mi 3 csomaggal vettünk a piacon, 300 ft-ért csomagját; szinte mindenhol lehet most kapni. Ha van a kertben fenyőfa vagy tuja, és nem akartok pénzt áldozni zanótra, akkor ezekből is gyönyörű grincsfát lehet készíteni.
  • kötöző zsineg, vagy drót – szerintem biztosabb egy vékony, könnyen tekerhető drót, ezt bármilyen mezőgazdasági boltban, vagy hipermarketben be lehet szerezni
  • ragasztó – legcélszerűbb és legegyszerűbb a ragasztópisztoly

Ami opcionális, tetszés szerinti:

Mindenki saját ízlésének megfelelően díszítheti. Kerülhetnek rá szalagok, karácsonyfadíszek, gömbök, csengők, pom-pom-ok, fa függődíszek vagy feliratok (tél, karácsony, rénszarvas, angyalka…), tobozok, fenyőágak, termések

A grincsfa elkészítése:

  1. megfelelő méretűre vágjuk az oázist, beáztatjuk, és beletesszük a kaspóba, vagy cserépbe
  2. a zanótot szétbontjuk ágakra, és úgy tűzzük bele az oázisba, hogy a leghosszabb szálak kerüljenek középre (kívülre kerülhetnek rövidebb fenyőágak is, hogy mutatósabb legyen majd a kész grincsfa)
  3. összefogjuk a zanótot, és lentről felfelé haladva szépen körbetekerjük a dróttal
  4. úgy, hogy a vége felé a tartás miatt sűrűbben tekerve szépen visszahajlítjuk, hogy kialakuljon a „manósapka” forma
  5. ezután jön a díszítés: körbetekerhetjük szalaggal, akaszthatunk gömböt, manót, angyalkát a végére, és ragasztópisztollyal felragaszthatunk rá mindenféle tetszőleges díszt, csengőt, figurát vagy feliratot; mindenkinek saját ízlése szerint

Mi egy szép, piros alapon fehér hópihés szalaggal tekertük körbe a grincsfát. Tettünk rá ezüst és piros csengőket, fehér fa hópelyheket, fa rénszarvast, és saját készítésű szárított gyümölcsöket (narancsot, almát, körtét). A végére egy harang alakú karácsonyfadísz került.

Ugye, milyen egyszerű?

(Ha tetszett a bejegyzés, és hasznos volt a számodra, megköszönöm, ha megosztod barátaiddal, ismerőseiddel!

A képek mind a saját tulajdonomat képezik. Ha használni szeretnéd őket, vagy a bejegyzést, kérlek azt pontos forrásmegjelöléssel tedd (lehetőleg linkkel), és az idézésre vonatkozó szabályok betartásával!)

Itt találkozhatunk még: webáruház, facebook

 

Szólj hozzá

karácsony diy ünnepi dekoráció grincsfa