2017. dec 06.

Tobozgyűjtés

írta: naturvia
Tobozgyűjtés

Óvjuk a természetet! - írott és íratlan szabályok

Az összegyűjtött tobozok az őszi és a karácsonyi dekoráció nélkülözhetetlen kellékei. Sok helyen boltban is hozzá lehet jutni tobozokhoz, de valljuk be, nem szívesen adunk érte pénzt! Arról nem is beszélve, hogy kirándulásaink során milyen jó móka lehet a tobozgyűjtés.

Néhány dologgal azonban nem árt tisztában lenni!

A gyűjtögetés íratlan szabályait már nálam hozzáértőbb gyönyörűen csokorba szedte, így ezt változtatás nélkül közlöm. A teljes és nagyon hasznos írása itt olvasható.

"Szabályok, gyűjtési etika:

Csak a biztosan felismert, ehető vagy gyógynövényt szabad gyűjteni.

Fontos, hogy a természetben mindenki úgy gyűjtsön bármilyen növényt, ehető, vad növényt vagy gyógynövényt, hogy ugyanott, ugyanazt jövőre, vagy hosszú távon is megtalálja, vagyis az egyed és a faj állománya túlélje a gyűjtést.

Mindig csak annyit gyűjtsünk, amit maradéktalanul fel tudunk használni.

Soha ne húzzuk ki gyökerestől a növényt, mindig hagyjunk elegendő levelet vagy virágot az egyed túléléséhez, szaporodásához. (Gyökereket, hagymákat csak a nagyon gyakori fajok esetében, és kis mennyiségben gyűjtsünk egy-egy területen.)

Ne tépjük, nyúzzuk, húzzuk, hanem ollóval vágjuk le a gyűjteni kívánt növényi részeket (kivéve persze a könnyen leváló terméseket).

Az élőhelyet, ahol gyűjtünk ne tapossuk össze. Sáros, vizes területen különösen vigyázzunk erre. Réteken, kaszálókon a rétet nem összevissza járkálva, taposva (különösen nem kaszálás előtt letaposva) gyűjtsünk.

Fákról, bokrokról csak a virágot, termést, ágak letörése nélkül szedjük. Rügyeket, hajtásokat oldalhajtásokról és ne a vezér (csúcs) hajtásokról gyűjtsünk.

Területileg ritka növényeket ne gyűjtsünk, csak a gyakori fajokat. Aki rendszeresen gyűjt az tudja, mely fajok ritkák ott, ahol gyűjt. Fontos ezek kímélete, állományuk túlélése, esetleg szaporodás érdekében.

Tiszta helyről, tiszta, egészséges növényi részeket gyűjtsünk.”

A jog, vagyis az írott szabályok szerint a fenyőgyanta, a tobozgyűjtés, a gombászás… mind-mind erdei haszonélvezetnek minősül, melynek gyakorlása az erdőgazdálkodót illeti meg.

KIVÉVE az egyéni szükségletet nem meghaladó mértékben, állami tulajdonban lévő erdőterületen.

Tehát mindez a gyakorlatban: napi két kilogrammnak felel meg személyenként (2 kg gomba + 2 kg vadgyümölcs + 2 kg gyógynövény), és kizárólag állami erdőkre vonatkozik. Ne vigyük haza zsákszámra!

Védett természeti területen csakis a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható gyűjtés. Magyarországon  védett természeti terület a nemzeti park, a tájvédelmi körzet, a természetvédelmi terület és a természeti emlék is.

Bővebben itt lehet mindezekről még olvasni!

Végezetül van még valami, amiről jó tudni!

Fontos, hogy az összegyűjtött terméseket, leveleket soha ne tároljuk nejlonzacskóban! Hagyjuk először kiterítve kiszáradni, aztán pedig tároljuk papír- vagy szövet zsákban, zacskóban!

Előfordul, hogy a vadon szedett termések kártevőkkel, rovarokkal, bogarakkal fertőzöttek. Ezektől megszabadulhatunk egy napos fagyasztással; tegyük be őket minimum 24 órára a mélyhűtőbe. Másik fertőtlenítő módszer a sütőben történő fertőtlenítés. Ez viszont nem alkalmas minden termés bogármentesítésére: a gesztenye és a makk például kipukkanhat, vagy meg is sülhet. Elvileg egy fél órás 60 fokos melegítés elég. Tobozok esetében szerintem a sütőzés jobb módszer, gyorsabban is száradnak. Akár magasabb hőfokot is elbírnak.

 

A forrásokat a vonatkozó részeknél jelöltem. Képek innen.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod barátaiddal, ismerőseiddel!

Szólj hozzá

szabályok tudnivaló termés toboz tobozgyűjtés